top of page

Lycurgus geen partij voor de voetbalmachine Nieuw Roden

Nieuw Roden – Vrouwenvoetbal is hot, in dat opzicht gebeuren er dingen in Nieuw Roden die tot de verbeelding spreken. Gisteravond wonnen de jonge talenten van Nieuw Roden VR2 in de zaal de KNVB-beker en mogen in het vervolg van de beker zich gaan meten met onder andere eredivisie teams. Ook gisteravond wonnen de vrouwen van KTP Nieuw Roden van Drs. Vijfje en staat nu met nog drie wedstrijden te spelen als oppermachtige koploper acht punten los van de nummer twee Pernis. Een aantal enthousiaste vrouwen van beide teams vierden deze uiterst succesvolle vrijdagavond gepast in het gezellige Groningse uitgaansleven.

Op deze voorjaarsachtige zaterdagmiddag presenteert zich dan de harde werkelijkheid van het combinatie voetbal dat Nieuw Roden speelt. Een aantal speelsters van Nieuw Roden kijken inderdaad nog niet erg fris uit de ogen. Coach Wiebe Kooiker verwacht een zware eerste helft en houdt er rekening mee dat er dan in de tweede helft wellicht nog het een en ander goed gemaakt moet gaan worden. De tegenstander vanmiddag is het eerste vrouwenteam van Lycurgus uit Groningen, tegen dit fanatieke team heeft Nieuw Roden het altijd lastig. Daar waar Nieuw Roden nog volop meedoet om de titel, is Lycurgus een team dat goed meedraait in de middenmoot van de ranglijst.

Eerste helft

Om half drie fluit de scheidrechter de heer Drent voor het begin van de wedstrijd. De vrouwen in het blauw wit uit Groningen beginnen zoals verwacht met veel drive aan de wedstrijd, het opent de jacht op iedere speelster van Nieuw Roden die balbezit heeft. Nieuw Roden speelt de bal rustig rond en verlegt het spel altijd naar vrijstaande medespelers. Het verbazingwekkende is dat Lycurgus in balbezit dat niet doet, het speelt het klassieke kick and rush voetbal. Er is totaal geen rust aan de bal, dit leidt tot veel balverlies en brengt Nieuw Roden dan ook niet direct in de problemen. Zonder denigrerend over het spel van Lucurgus te doen, maar ze doen denken aan die trommelende

Duracel konijntjes die maar doorgaan waar anderen stil komen te staan. Wat een energie heeft dit team uit Groningen. De speelster van het Nederlands zaalvoetbal team Renee Huizinga komt na een tiental minuten ook op temperatuur. Op basis van haar ongekende snelheid snijdt ze gemakkelijk door de robuuste verdediging van Lycurgus. Na een voorzet van de rechtsbuiten Martine Kooiker komt ze oog en oog met de keepster van Lycurgus, zich breed makend werpt de keepster zich effectief in het schot van Renee. Eigenlijk gebeurt er voor de beide doelen niet zoveel, totdat de 29ste minuut aanbreekt. Het is de beweeglijke Grytsje van den Berg die vanaf tien meter een hard schot op het doel van Lycurgus loslaat. Via een verdedigster gaat de bal over de achterlijn, een corner is het logische resultaat. De hoekschop wordt genomen door Nikki Bosman, Nikki raakt de bal perfect, met een hoge boog belandt de bal in een groepje springende aanvallers en verdedigers. Wellicht de kleinste in deze groep is Femke Mulder, koppend werkt ze de bal over de in het niets tastende keepster van Lycurgus. De bij de beide palen opgestelde verdedigers kunnen alleen maar kijken hoe de bal over de lijn stuitert voor de 1 – 0. Lycurgus schroeft het tempo verder op en creëert zowaar een overwicht en ontwikkeld druk op de verdediging van Nieuw Roden. In de 38ste minuut is Lycurgus dicht bij een doelpunt als een schot diagonaal net voor bij de tweede paal langs vliegt. Het blijft bij rust, als de heer Drent fluit, bij de 1 – 0 stand.

Tweede helft

Met het mes tussen de tanden komt Lycurgus uit de kleedkamer, vanaf het begin van de tweede helft gaat het verder waar het in de eerste helft mee was geëindigd. Verrassend is het na drie minuten al raak en staat er een 1 – 1 tussenstand op het scorebord. Dan in de 50ste minuut een horror moment, Grytsje van den Berg schermt de bal af met haar lichaam, een speelster van Lycurgus komt van achteren in op de beide achillespezen van Grytsje zonder maar een kans te hebben om de bal kunnen raken. De verder goed leidende scheidsrechter geeft slechts een vrije trap voor een overtreding, die het predicaat carrière beëindigend had kunnen dragen. Wonderbaarlijk kan Grytsje na enige tijd tot grote opluchting van een ieder de wedstrijd vervolgen. De voetbalmachine van Nieuw Roden begint nu op toeren te komen. In de 52ste minuut: op rechts komt Amber van der Donk op, tussen vier verdedigsters geeft ze een voorzet op maat op Amber Bandringa. In de bal springend veegt ze de bal volley met haar voet zomaar in de verre hoek in het doel van Lycurgus voor de 2 – 1. Zes minuten later lanceert Renee met een stevige schouderduw haar tegenstander bij de achterlijn tegen het gras, de harde voorzet wordt door Amber Bandringa flinterhard tegen het net gewerkt voor de 3 – 1. Het energie niveau van de Duracel batterijen begint in deze fase van de wedstrijd sterk te dalen. Toch nog een grote kans voor Lycurgus als de snelle spits ontsnapt en op volle snelheid op keepster Anique Hoogeveen afstormt. De scherpte van Lycurgus is allang verdwenen en ook dit schot gaat naast. Daarmee is de 3 – 1 overwinning van Nieuw Roden een feit.

Goed nieuws

Het belangrijkste voor Nieuw Roden waren de drie punten vanmiddag en die heeft het onverwacht gemakkelijk binnen kunnen halen. Goed nieuws voor Nieuw Roden kwam uit Eenrum, waar het combinatie team van Eenrum/ Kloosterburen de grote concurrent Winsum met 3 – 2 versloeg. Hiermee heeft Nieuw Roden het kampioenschap in de tweede klasse weer volledig in eigen hand. Wat een top weekend voor de vrouwen van Nieuw Roden, veel beter dan dit kan het haast niet. Alhoewel dat gevaarlijk is om te zeggen, de vrouwen van Nieuw Roden stoppen maar niet om de hele voetbalwereld te blijven verbazen.

Selectie Nieuw Roden: keepster Anique Hoogeveen, Sanne Bijlstra, Amber van der Donk, Annouk van der Donk, Nikki Bosman, Larissa Nijland, Sharon van der Ploeg, Richelle Wieringa, Grytsje van den Berg, Renee Huizinga, Amber Bandringa, Femke Mulder, Martine Kooiker. Coach: Wiebe Kooiker, Grensrechter: Alex van der Molen.


33 views

Recent Posts

See All
bottom of page