top of page

KTP Manduar –Gambia (reis)verslag

Dominic Mendy Dominic Mendy woont in Manduar Gambia. Mendy is al geruime tijd een volger en fan van KTP Nieuw Roden. Wat KTP is en doet is een droom door de ogen van deze met voetbal bevlogen Gambiaan. Mendy is sportleraar in en buiten zijn woonplaats Manduar. Al geruime tijd waren er contacten met Mendy via Facebook en via WhatsApp. Nooit had hij gevraagd om hulp en nooit gevraagd om spullen zoals kleding, ballen etc. Veel gesprekken gingen over het spelletje en reacties op de prestaties van KTP Nieuw Roden en de ontwikkeling van zijn eigen meiden team/groep.

Contrast

De contrasten waren zo groot dat we mogelijkheden zochten om te helpen om een stukje droom van Dominic Mendy te vervullen. Het makkelijkste was kleding verzamelen en versturen. Mendy had geen adres en je moest dan adresseren naar zijn woonplaats en Mendy ’s telefoon nummer op het te verzenden pakket schrijven en er vanuit gaan dat iemand Mendy belt zodat hij wist dat hij zijn spullen kan afhalen.

DitisRoden.nl Doordat Ditisroden.nl het Nieuw Roden veld team had voorzien van nieuwe kleding, kon onze bestaande kleding doorgeschoven worden naar Manduar. In de tussentijd had Mendy zijn eigen team reeds vernoemd naar KTP Nieuw Roden. KTP Manduar was ontstaan en konden nu ook in het blauw gaan spelen. Training middelen waren ook niet aanwezig en maar een paar spelers hadden voetbal schoenen. Gespeeld werd er op blote voeten of soms alleen op voetbalsokken en een enkele op schoenen. Na een oproep aan onze eigen KTP speelsters werden vele oude en zelfs nieuwe schoenen ingezameld voor Gambia. Ook overtollige KTP Nieuw Roden kleding, ballen en training spullen werden verzameld. SPORTMAAT KTP sponsor SPORTMAAT uit Groningen (100%voetbal.Groningen) Na uitleg van onze Gambia plannen, maakte de familie Maatman / Sportmaat eveneens plannen tot het opruimen van hun magazijn. Dozen vol met nieuwe bruikbare kleding werden meegegeven. Pro Soccer Planner /VTON Erik de Jonge een man van het eerste uur van KTP Nieuw Roden was KNVB docent en tegenwoordig ondernemer. Het bedrijf VTON is reeds alom bekend. Een fantastisch training (interactief) hulpmiddel wordt door vele BVO’s en amateurclubs gebruikt. Ook tot ver over de landsgrens vindt het topproduct afnemers. In het buitenland wordt de naam Pro Soccer Planner gevoerd. Erik de Jonge ging meteen akkoord nadat we gevraagd hadden om naast Nieuw Roden ook KTP Manduar te voorzien van de Pro Soccer Planner app.! Dit geheel in het Engels en met KTP Manduar eigen logo en geheel afgestemd op het voetbal van deze jonge Gambiaanse meiden. Engels is voor Gambianen geen probleem en is de tweede voertaal in de voormalige Engelse kolonie. En wie denkt dat in een derde wereld land als Gambia geen smart phone’s zijn komt bedrogen uit. Wel wordt er veelal gebruik gemaakt van Wi-Fi-points om het internet op te gaan. Mendy kan de Soccer Planner app. gewoon op het training veld gebruiken zonder met Wi-Fi verbonden te zijn. Zijn app. wordt wekelijks bijgewerkt zodra als hij bij een Wi-Fi punt is en heeft dan voor twee weken training stof bij zich in zijn smartphone.

Volle Koffers In de enige voetbal loze week werd een werkvakantie gepland. Samen met KTP Speelsters Amber Bandringa en Martine Kooiker. Met Alie en Wiebe Kooiker werd de reis geboekt. Koffers met overgewicht werden er meegesleurd

Cultuur shock Aangekomen in Gambia had je prachtig winterweer. Meer dan dertig graden. Het mooie weer, prachtige stranden, prachtig Hotel en resort. Maar hoe verder van de zee hoe groter de armoede. 30 kilometer landinwaarts ligt Manduar de woonplaats van Dominic Mendy en zijn voetbal meiden. De eerste live ontmoeting vond plaats zoals afgesproken langs de “High way”. Mendy was niet te missen in zijn oranje shirt midden op de weg en langs de weg stond het halve dorp als ontvangst comité opgesteld. Super leuk! Maar ook voelden we ons erg ongemakkelijk in optocht wandelend naar het dorpscentrum. De contrasten maakten de cultuur shock compleet.

Blij en dankbaar

Wat men teweeg brengt is fantastisch. Dans en muziek op het dorpsplein. Kennismaking met de familie en bewoners en vooral de voetbalmeiden. Een certificaat van waardering, een speech. Lachende gezichten en hun innerlijke trots vergeten je eigen schaamte. Het uitreiken van meegenomen goederen en de vlag met logo speciaal voor KTP Manduar maakte de Gambianen nog trotser en oneindig dankbaar.

Training In de tweede ontmoeting draaide alles om het voetbal. Het voetbal veld in Manduar werd opgezocht en weer liep het hele dorp uit. In een grote “zandbak” en een paar palen als doelen werd er een training gegeven door Amber Bandringa, Martine en Wiebe Kooiker. Sommige meiden waren winters gekleed met wintermuts op hun hoofd, dit bij een winter temperatuur van 34 graden. Gespeeld werd er met de meegenomen spullen en in blauwe tenues en ballen. Partij vormen en later partij over het hele veld genoot hun voorkeur. Het plezier wat uitgestraald werd door deze meiden was enorm. Duidelijk is dat voetbal verbind en internationaal en op elk niveau. En wat bij KTP Nieuw Roden normaal is en normaal gevonden wordt is een rijkdom die je in Gambia gaat beseffen.

Goods for Gambia Om KTP Manduar te blijven ondersteunen en ook de mensen uit Manduar, zullen wij blijven inzamelen en leuke sponsor acties houden. Het versturen van spullen is na opgedane kennis een stuk makkelijker geworden. www.goodsforgambia.nl is een stichting die hierin voorziet. En meer dan alleen het verzamelen, verschepen en afleveren van “Goods”. Zie op hun Website / Face Book. Heel Gambia kan hulp gebruiken en met weinig kosten en inzet is dit door een ieder te regelen.

Film door Martine Kooiker Foto en verslag door Wiebe Kooiker

www.ktpnieuwroden.nl www.ditisroden.nl www.sportmaat.nl https://usa.vtonapp.com


25 views

Recent Posts

See All
bottom of page